Hírek
Amikor térdre kényszerít a fájdalom

Bandázsok, rögzítők, pántok, azaz ortézisek – fedezze fel mi segíthet térdfájásának enyhítésében a gyógyszereken túl!

Nincs is annál rosszabb, mint amikor már az ágyból kikelésnél is arra kell figyelni, hogy melyik lábunkra essen a nagyobb teher. No, nem  azért, mert bal lábbal kelni nem szerencsés, hanem mert a fájós térdünk bizony már reggel arra késztet, hogy odafigyeléssel  indítsuk a napot.

Kétszer meggondolja az ember, hogy leüljön, felálljon, vagy akár olyan épületbe menjen, ahol nincs lift. Még, ha csak hobbi vagy könnyed sportolás közben is sérült a térdünk, s egyébként korábban nem volt panaszunk, akkor is kínlódás lehet a hetekig tartó teljes gyógyulásig a korlátozott mozgásképesség és fájdalom, hát, még ha kopásból vagy komolyabb sérülésből adódóan régóta fennáll, vagy nagy intenzitású a probléma.

A térdfájás mögött tucatnyi kiváltó ok húzódhat meg, összességében azonban mindről elmondható, hogy valamiféle kezelést, segítséget igényel, nem szabad félvállról venni.

Van segítség!

Addig is azonban, amíg kiderül, hogy pontosan mi okozza a térdfájást, érdemes körülnézni a gyógyászati segédeszközök között, hiszen több olyan is van, ami enyhítheti a panaszokat, amíg a térd teljesen meg nem gyógyul, vagy egy műtét el nem indítja a pácienst a felépülés útján.

Alapvetően ilyen esetben a kezelőorvos is javasol valamilyen ortézist, ám az is előfordulhat, hogy a beteg maga próbál megoldást találni (például az interneten), ezért is tartjuk fontosnak elmagyarázni, hogy például mi is az az ortézis, s milyen térdortézisek vannak, amikkel enyhíthető a fájdalom, vagy megelőzhető a nagyobb baj.

Kezdjük az alapoknál. Ortézisnek nevezünk minden olyan anyagot, eszközt vagy készüléket, ami támasztja, rögzíti, védi vagy tehermentesíti a test egy meghatározott részét (térd, boka, derék, könyök stb.).

A térdfájás leggyakoribb szervi okai lehetnek:

- térdszalag sérülés (belső oldalsó, külső oldalsó vagy térdszalag)

- a térd melletti inak sérülése

- combcsont-, lábszárcsont- vagy térdízületi sérülés

- csont- vagy izomsérülés

- porckopás, vagy -sérülés

- meniscus sérülés (a meiscus két félhold alakú rostos-rugalmas porc, ami az üvegporcot egészíti ki)

 

A térdsérülések keletkezési okai lehetnek:

- korból adódó kopások

- sportsérülések (foci, kézi, kosárlabda a leggyakoribb, de a súlyemelőknél sem ritka)

- munka közbeni sérülések (bányászok, katonák, mentősök)

- rossz testtartás miatt kialakult deformitások

 

Térdsérülések vizsgálatai:

- fizikai vizsgálatai

- röntgen

- MRI

- ultrahang

- arthroscopia (altatásban végzett műtét, melynek során egy mini kamerával vizsgálják a térdízületet, s ha szükséges, akkor akár azonnal el tudják távolítani a leszakadt meniscust)

 

Megelőzés, kárenyhítés

Természetesen mint minden betegségnél, vagy sérülésnél – sajnos legtöbbször utólag – eszünkbe juthat, hogyan előzhetnénk meg. A térdsérülések okai között a leggyakoribbak a sportolás közben szerzett sérülések. Ezek többsége azonban elkerülhető lenne, ha megfelelő legalább 15-20 perces bemelegítéssel készítenénk fel térdeinket a szokásostól eltérő, nagyobb megterhelésre. Ez azonban még továbbra sem garancia a sérülések elkerülésére, főleg nem olyan sportoknál, ahol extrém ütés érheti a térdet, vagy ütközés következtében akár ki is fordulhat (foci, kosárlabda, kézilabda, tenisz stb.) Nem véletlen, hogy a profi és félprofi sportolók többsége valamilyen térdpánttal, bandázzsal, térdgumival vagy térdvédővel erősíti meg ízületeinek védelmét és állóképességét.

A legismertebbek talán az elasztikus anyagból készült térdszorítók, melyek azáltal, hogy rugalmasak, s nem korlátozzák a mozgástartományt, alkalmasak mindennapos használtra (például enyhébb ízületi sérülések vagy kopásokból adódó időskori panaszok enyhítésére) sportoláshoz vagy munkához is (Elasticated range knee support fortuna pro). Ezek a típusú ortézisek általában több méretben kaphatóak és moshatóak.

 

Ha már nagyobb a baj

Akár a meniscus, akár a térdszalagok sérülése esetén szükség lehet erősebb tartású térdortézisre. Ilyenkor lépnek elő a merevebb rögzítést biztosító térdrögzítők. A legnépszerűbbek ebben a kategóriában a neoprén anyagból készült fajták (RB-38 Neoprén térdrögzítő), melyekben fix sínpár biztosítja a tartást, ezért sérülések mellett a szalagműtétek után is ajánlott a viselésük. Nagyon fontos, hogy az ilyen ortézisek több méretben kaphatóak és három helyen kell megmérni hozzá a lábat, hogy biztosan a megfelelő kerüljön a betegre. Egyrészt számít comb mérete, hiszen a rögzítő felső része ott kezdődik, természetesen a térd körmérete is szükséges, emellett pedig még a vádlit is le kell mérni, hogy a megfelelő kerüljön a páciens lábára. Ezt a gyógyászati segédeszköz boltokban is mindig hangsúlyozzák, a kollégáink pedig szívesen meg is mutatják, hogy a segédeszközt hogyan kell helyesen feltenni, kiemelten fontos ugyanis, hogy a sínpár a térd/láb külső oldalain megfelelően illeszkedjen, s a térdtok kivágása is a térdkalács megfelelő részére essen. Amennyiben nem biztos benne, hogy a megfelelő méretet választotta, vagy jól helyezte fel, inkább kérjen segítséget, mert ha nem rendeltetésszerűen használja az ortézist, akár hátráltathatja is saját gyógyulását.

Oldalmerevítéssel ellátott segédeszközök között érdemes továbbá megemlíteni a szilikonos térdrögzítőket, melyeknél az ortézisbe egy szilikongyűrűt építenek be. Ez nemcsak védi a térdkalácsot, de egyben masszírozó hatást is kivált. Ez is, ugyanúgy, ahogy a sima neoprén, több méretben kapható, mosható, szárítóba tenni vagy vasalni viszont mindkettőt tilos.

 

Műtét után nélkülözhetetlen lehet

Vannak olyan térdműtétek, melyek után átmenetileg nem lehet a teljes mozgástartományban használni a térdet a teljes gyógyulásig - ez egyébként jellemzően 6-8 hét. Ezek általában a térd körüli sérülések, térdkalács (patella) törések, meniscus sérülések miatti műtétek. Ilyenkor általában olyan térdortézist szoktak felírni (Orteza de genunchi GM-K10 patella), amik nemcsak több helyen rögzíthetőek pántokkal, de a térd mozgástartományának korlátozását is be lehet állítani 0 és 120° közé. Ezeknek a típusoknak az oldalmerevítői sokkal nagyobb szilárdságú alumíniumból készülnek, s alkalmasak arra, hogy az egyéni igények szerint állítsák be, segítve ezzel a térdízületi eredeti állapotának visszaállítását.

 

Amennyiben kételyei támadnának, hogy Önnek mire is van szüksége, feltétlenül forduljon kezelőorvosához. A termékekről és azok használatáról pedig bővebb információkkal üzletünkben dolgozó kollégáink állnak rendelkezésükre Debrecenben, a Bartók Béla út 2-26. szám alatti Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban található főépületben, a központi betegfelvétel mellett.

Kenézy Gyógyászati Segédeszközök
4031 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Email cím: rehabkenezy@gmail.com
Telefonszám: (52) 299-077
Minden jog fenntartva © 2019 Kenézy Gyógyászati Segédeszközök
|
Website & Design by TGweb.hu