Hírek
15+1 ok, ami a hátfájása mögött állhat (2. rész)

Előző cikkünkben átrágtuk magunkat a hátfájás mögött álló 7 leggyakoribb okon, jócskán vannak azonban még olyan gerincproblémák, ízületi betegségek, de akár belgyógyászati gondok is melyek az életminőséget rontó állandó fájdalom hátterében állhatnak.

Fontos kiemelnünk, hogy a gerincfájdalmak esetében mindenképp szükséges orvoshoz fordulni, aki pontos vizsgálatok és diagnosztikai képalkotók által kapott leletek alapján meg tudja állapítani a panaszok okát, s előírja a megfelelő gyógymódot is. Sokan ilyenkor természetesen a fájdalomcsillapítók után nyúlnak automatikusan, elodázva a vizsgálatokat, ezt azonban senkinek sem javasoljuk, hiszen a problémák hátterében akár nagyon komoly betegségek is állhatnak. Addig azonban, amíg kiderül a pontos ok, ne feledje, gyógyászati segédeszközökkel is csökkentheti panaszait. A derékszorító, a deréktámasztó öv, vagy a megerősített ágyéki fűző segíthetnek abban, hogy az extrém terhelésnek kitett gerinc többet bírjon, vagy a már megsérült gyorsabban gyógyulhasson. A magasított háti-ágyéki fűző pedig kimondottan posztoperatív rögzítésre alkalmas, hogy a még gyógyulóban lévő háton minél egyenletesebben oszlassa el a terhelést. A termékekről és azok használatáról bővebb információkkal üzletünkben dolgozó kollégáink állnak rendelkezésükre Debrecenben, a Bartók Béla út 2-26. szám alatti Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban található főépületben, a központi betegfelvétel mellett.

Mi állhat a fájdalom hátterében?

8. Csigolyacsuszamlás: Ez egy, a gerinc instabilitásával, járó betegség, melynek lényege, hogy egy csigolya a fölötte lévő gerincszakasszal együtt előrecsúszik, ezáltal gyengítve a teljes szerkezetet, megnyújtva a szalagokat, nagyobb nyomást helyezve az ízületekre, melyek emiatt begyulladhatnak, és további sérüléseket szenvedhetnek el.

9. Balesetek és sérülések: Hátfájás hátterében állhatnak olyan nem közvetlenül a hátat ért fizikai sérülések, melyek okai lehetnek akár autóbalesetek, esések, izomrándulások és egyéb törések is.

10. Gerinctörés (csigolyatörés): Egy a hátra mért ütés, esés vagy akár csontritkulás (ami elgyengíti a csigolyákat) is lehet a gerinctörés hátterében.

11. Ízületi nyúlványok, tartószalagok sérülése: A gerinc és az ízületek támogató szalagok, izmok és inak sérülései is okozhatnak hátfájást. Ez gyakran egy hirtelen mozdulattól, nagy súly megemelésétől is kialakulhat, de okozhatja baleset vagy sportsérülés.

12. Szakások, görcsök: Sportolás vagy súlyemelés miatt előfordulhatnak izom- vagy ínszakadások, esetleg tartósan megmaradó izomgörcsök, melyek mind fájdalommal járnak.

13. Életmódunkból fakadó okok: A hátfájást okozhatják olyan hétköznapi dolgok, melyeket nap, mint nap teszünk, vagy épp nem csinálunk.

- görnyedés az asztal felett

- nehéz tárgyak emelése

- túlsúly

- testmozgás hiánya

- dohányzás

- magas sarkú cipő viselése

14. Érzelmek: Ne becsüljük alá az érzések erejét, melyek képesek akár fizikai fájdalmat okozni. A stressz a hát izomfeszültségéhez vezethet, a depresszió és szorongás pedig tovább növelheti a fájdalmat.

15. Egyéb okok: Számos olyan egészségügyi probléma van még, ami mellékhatásként hátfájást is okozhat. A teljesség igénye nélkül:

- Artritisz: Ez egy olyan ízületi betegség, amely merevséget, duzzanatot és gyulladást okoz.

Osteoarthritis (porckopás): Ez az ízületi gyulladás akkor fordul elő, amikor a porc és a csontok "összeomlanak". Ez leggyakrabban a középkorú embereket érinti.

Bechterew-kór: Ez egy idült, fokozatosan előrehaladó gyulladásos ízületi betegség, amely elsősorban a csigolyák közötti, továbbá a keresztcsont-csípőcsont ízületeket sújtja.

Szkoliózis vagy gerincferdülés: Két fajtáját különböztetjük meg. A születéstől meglévőt és a később kialakulót. A felnőtt korban kialakuló hátterében állhat rossz testtartás, túlysúly, vagy egyéb nagy súlyok nem megfelelő emelésével járó tevékenység, vagy nem megfelelően végzett sporttevékenység is.

Terhesség: A terhesség során a magzat súlya valamint a természetes (vagy természetellenesen nagy) súlygyarapodás együtt a megszokottnál nagyobb terhet jelent az izomzatnak és a gerincoszlopnak.

Tumorok: Ritka esetekben a hátra is átterjedhet a rákos megbetegedés, vagy érinthet olyan szervet (például tüdő), melynek fájdalma a hát irányába sugárzik ki.

15+1. A hátfájás ritkább okai lehetnek:

- Vesekő és vesegyulladás

- Endometrózis, azaz a méhszövet megjelenése a méhen kívül

- Csontvelőgyulladás vagy porckorong-gyulladás

- Fibromyalgia: egy igen összetett, könnyen félrediagnosztizálható betegség, ami elsősorban a központi idegrendszert érinti

A fájdalom okától függően a kezelés magában foglalhatja az életmód megváltoztatását, gyógyszeres kezelést vagy esetleg műtétet. Mindenképp konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával, hogy feltárják a fájdalom okát, s meghatározzák a megfelelő gyógymódot.

Ha kérdése van keressen bizalommal bennünket. 

 

Kenézy Gyógyászati Segédeszközök
4031 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Email cím: rehabkenezy@gmail.com
Telefonszám: (52) 299-077
Minden jog fenntartva © 2019 Kenézy Gyógyászati Segédeszközök
|
Website & Design by TGweb.hu