Hírek
15+1 ok, ami a hátfájása mögött állhat (1. rész)

Gerincproblémák, ízületi betegségek, de akár belgyógyászati gondok is állhatnak a kellemetlen, akár az életminőséget is rontó fájdalom hátterében. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló okokat, s ráadásképp azokat is, amikre talán nem is gondolna hátfájása kapcsán. Addig azonban, amíg kideríti orvosával, hogy pontosan mi is okozza a panaszokat, ne feledje, a fájdalomcsillapítók mellett érdemes az olyan segédeszközökre is gondolni, mint például a deréktámasztó öv, a megerősített ágyéki fűző, vagy a derékszorító, melyek segíthetnek az izomgörcsök oldásában, és hasznos támasztékot nyújtanak a gerincnek, ha plusz terhelésnek van kitéve.

Természetesen ezek az eszközök azok számára is megoldást nyújtanak, akik már tudják, hogy milyen problémával néznek szembe gerinc-fronton, vagy netalán már kezelés alatt állnak, vagy műtét után lábadoznak. Utóbbiak számára ajánlott például a magasított háti-ágyéki fűző, melyet kimondottan posztoperatív rögzítésre terveztek. A termékekről és azok használatáról bővebb információkkal üzletünkben dolgozó kollégáink állnak rendelkezésükre Debrecenben, a Bartók Béla út 2-26. szám alatti Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban található főépületben, a központi betegfelvétel mellett.

Kezdjük az alapoknál

No, de vissza a hátfájás mögött álló okokhoz, s kezdjük is az alapoknál. A gerincoszlopot 33-35 csigolya (a farkcsigolyák száma változó lehet 4 és 6 között), porckorongok, ízületek és ízületi nyúlványok, elülső és hátsó hosszanti szalagok alkotják, melyhez szorosan kapcsolódnak hátizmaink, s fontos szerepet töltenek be hasizmaink is. Ezek bármelyikének sérülése, nem megfelelő működése okozhat hátfájdalmat, ezért az orvosi vizsgálatok egyik fő feladata a pontos ok feltárása.  

De mik is lehetnek azok?

1. Gerinc diszfunkció: Az első ok pont a bevezetőben említett gerincet alkotó elemek bármelyikének nem megfelelő illeszkedése, funkciójának nem megfelelő ellátása, mely a teljes egységre hatással van, s fájdalmat okoz.

2. Gerinc- vagy porckorongsérv:

A két kifejezés lényegében ugyanazt takarja, de orvos szakmailag a porckorongsérv a helyes kifejezés, hiszen a porckorong az, mely részben vagy egészben elmozdul helyéről, kiboltosul és benyomul a gerinccsatornába, ahol idegeket is nyomhat, s emiatt a fájdalmon túl zsibbadás is jelentkezhet az alsó vagy felső végtagokban. Emellett fontos megjegyezni, hogy ellenben a kitüremkedő, kiboltosuló koronggal (lásd 3. pont), itt a porckorong külső kemény rétege megreped és a porc belső, lágy része is kitüremkedik.

3. Porckorong kiboltosulása: Ez a sérv kapujaként is emlegetett állapot még általában nem okoz annyi kényelmetlenséget és fájdalmat, mint a sérv, de már úgy érezheti a beteg, hogy nyomja az ideggyököt az elmozdult korong.

4. Degeneratív porckorong-betegségek: A kor előrehaladtával a porckorongok mind merevebbé válnak, s egyre kevésbé töltik be a két csigolya közötti "lengéscsillapító" szerepet, könnyebben kidörzsölik a csigolyákat, vagy akár repednek, szakadnak el.

5. Csípő-keresztcsonti ízület kopása, gyulladása: A sacroiliacalis ízületünk (SI) egy viszonylag merev ízület, ami csak minimális elmozdulásra képes, s elosztja a terhelést a felső és az alsó testünk között.  Duzzanata, kopása, sérülése komoly fájdalmakat okoz, s akár fertőzés vagy terhesség is okozhatja gyulladását.

6. Gerincszűkület (SSL): ez a gerinccsatorna olyan szűkületét jelenti, ami miatt megnő a benne futó neurológiai képletekre gyakorolt nyomás. Ennek eredményeképp akár a lábakban, vállakban, karokban léphet fel zsibbadás. A kor előrehaladtával mind gyakrabban fordul elő.

7. Nyaki radikulopathia: Általában karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, sőt akár érzés- és mozgászavar is kísérheti, oka egy becsípődött ideg, de akár a porckorong előreboltosulása, vagy sérv is okozhatja.

A fájdalom okától függően a kezelés magában foglalhatja az életmód megváltoztatását, gyógyszeres kezelést vagy esetleg műtétet. Mindenképp konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával, hogy feltárják a fájdalom okát, s meghatározzák a megfelelő gyógymódot.

Sorozatunk második részében a csigolyacsuszamlásról, sőt az érzelmi okokról is olvashatnak.

 

Kenézy Gyógyászati Segédeszközök
4031 Debrecen, Bartók Béla út 2-26.
Email cím: rehabkenezy@gmail.com
Telefonszám: (52) 299-077
Minden jog fenntartva © 2019 Kenézy Gyógyászati Segédeszközök
|
Website & Design by TGweb.hu